معرفی میدان نقش جهان
هر کس سفری به شهر اصفهان داشته باشد، قطعا بازدید از میدان نقش جهان را در لیست گشت و گذارهای خود قرار می دهد. میدان نقش جهان در تاریخ 8 بهمن 1313 در فهرست آثار ملی ایران ثبت شده است. همچنین این میدان در اردیبهشت 1358 و جزء نخستین آثار ایرانی میراث جهانی یونسکو نیز به ثبت جهانی رسیده است. میدان مستطیلی نقش جهان بیش از ۵۶۰ متر طول و ۱۶۰ متر عرض (تقریبا ۹۰هزار مترمربع مساحت) دارد و بعد از میدان تيان آنمن پکن، دومین میدان بزرگ جهان شناخته شده است.
چرا باید از نقش جهان دیدن کنیم؟
دومین میدان بزرگ جهان و ثبت شده در یونسکو – از مشهورترین و پرجاذبه ترین مکان های دیدنی در سطح جهان – مجموعه ای از چندین آثار تاریخی مهم مثل مسجد، کاخ و بازار – سهولت دسترسی به علت موقعیت مکانی در مرکز اصلی شهر – معماری بی نظیر و بی بدیل به قدمت تاریخ – امکان بازدید و خرید صنایع دستی و سوغات از بازار –
قدمت و سابقه تاریخی
اگرچه شهرت این میدان به دوره شاه عباس صفوی برمی گردد، اما پیش از زمان صفویه در محل این میدان باغ بزرگی با نام نقش جهان وجود داشته که بناهای نظامی از دوره تیموریان و آق قویونلوها وجود داشت. این قسمت بخش غربی میدان امروزی بود که اکنون عمارت عالی قاپو در آن قرار دارد. از زمان حکومت سلجوقیان، این میدان محل برگزاری جشنهای ملی مانند نوروز و جایگاه اعدام محکومان بود.
با انتقال پایتخت از قزوین به اصفهان این مکان به عنوان دولتخانه صفوی انتخاب شد و بسیاری از بناهای مهم دولتی و سلطنتی در آن ساخته شد. در آن زمان این میدان با نام میدان نو شناخته می شد. در زمان شاه عباس دوم این میدان گسترش بیشتری یافت و نام میدان نقش جهان به آن تعلق گرفت. کار ساخت بناهای آن و تزئینات میدان بیش از دو دهه ادامه داشته است.
تا قبل از انقلاب، نام این میدان بین مردم به میدان شاه مشهور بود که پس از انقلاب رسما به نام میدان امام خمینی ثبت گردید.
جاذبه های دیدنی میدان نقش جهان
گوشه به گوشه میدان نقش جهان پر است از زیبایی، هنر، تاریخ، فرهنگ و خلاقیت. با ورود به این میدان انگار که به یک باره از هیاهو و درگیری های شهر امروزه جدا شده و به دنیای دیگری از قدمت و اصالت وارد می شوید. در وسط میدان، حوض بزرگی با فواره های زیبا و اطراف آن گذرگاه های متعددی برای پیاده روی وجود دارد. همچنین تردد درشکه ها و اسب ها، یادآور دوره های قدیمی این میدان برای بازدیدکنندگان هستند. در ضلع جنوبی میدان، مسجد جامع عباسی، در ضلع شرقی مسجد منحصر به فرد شیخ لطف الله، در ضلع غربی کاخ عالی قاپو و در ضلع شمالی سردر بازار قیصریه قرار دارد. دور تا دور میدان را مغازه ها و حجره هایی فرا گرفته اند که اکثرا صنایع دستی و سوغات اصیل اصفهان و ایران را به معرض نمایش و فروش گذاشته اند. پیاده روی، درشکه سواری، عکاسی و خرید از جمله فعالیت های پرطرفدار در این میدان تاریخی و زیبا می باشد.
مسجد جامع عباسی (مسجد امام)
مسجد جامع عباسی، مهم ترین مسجد تاریخی شهر اصفهان با معماری بی نظیر و کاشیکاری هایی خاص و منحصر به فرد است. سردر ورودی این مسجد ، بسیار باشکوه و پر عظمت است که با نگاره های بسیار زیبای خود بر روی کاشی های لاجوردی چشم هر بیننده ای را مسحور خود می کند. آغاز ساخت این مسجد به عنوان اصلی ترین مسجد دوران صفویه در قرن یازدهم آغاز شده و تا سالها بعد کار تزئینات و تکمیل آن ادامه داشته است و در روند ساختش، بزرگترین معماران و خطاطان آن دوره همچون علی اکبر اصفهانی و رضا عباسی مشارکت داشته اند.
عمارت عالی قاپو
کاخ عالیقاپو پس از انتقال پایتخت به اصفهان به عنوان دولتخانه و محل سلطنت پادشاهان صفوی مورد استفاده قرار می گرفته است. این عمارت در 6 طبقه ایجاد شده و بلندترین ساختمان عصر خود به شمار می رفته است. ایوان بلند و بزرگ آن با 18 ستون و حوض مسی در مرکز آن و دید کاملی که از بالای میدان ایجاد می کند فضایی جذاب برای بازدیدکنندگان است. آخرین طبقه معروف به سالن موسیقی از نظر سازه با طبقات پایین تفاوت های زیادی دارد. در دیوارهای این تالار تصاویر زیبایی از جام و ساز بر دیوارها حک شدهاند و این حفرههای ظریف، باعث انعکاس صدای موسیقی در ساختمان میشده است. در واقع معماری این اتاق را به صورتی طراحی کردهاند که صدای موسیقی از این تالار در فضای کاخ بپیچد.
مسجد شیخ لطف الله
مسجد شیخ لطف الله از منحصر به فرد ترین و خاص ترین مساجد جهان به شمار می رود. برخلاف دیگر مساجد ، این مسجد هیچ مناره ای ندارد و گنبد آن به رنگ زمینه نخودی رنگ می باشد. نقش گنبد مسجد شیخ لطف الله جلوه گر اوج هنر و خلاقیت و معماری است که چشم هر بیننده ای را خیره می کند. نقش داخلی این گنبد معروف به طرح طاووس شامل 32 لوزی است که با نزدیک شدن به مرکز کوچک شده و نمادی از وحدانیت خداوند است. نقش نور از پنجره های اطراف گنبد جلوه ای بی بدیل از بازی رنگ و نقش و نور می آفریند.
سردر قیصریه
بازار قیصریه قسمتی از بازار اصلی شهر و یکی از قدیمی ترین بازارهای اصفهان است. سر در ورودی این بازار از سمت میدان نقش جهان از لحاظ معماری و نگارگری حائز اهمیت است. نقاشی ها و نگارگری های این سر در توسط رضا عباسی انجام گرفته که نمایانگر چند تصویر از جمله جنگ صفویان با ازبکان، صحنه ای از شکارگاه و کمانداری با تن شیر و دم اژدهاست که نماد برج قوس است. در ادامه این سردر و همچنین در ادامه راسته بازار چندین سقف مقرنس و زیبای دیگر به چشم می خورد.
راههای دسترسی:
تردد در میدان نقش جهان چند سالی است که صرفا به صورت پیاده امکان پذیر است. جهت دسترسی به این میدان می توان از خیابانهای اطراف به آن دسترسی پیدا کرد. سه راه دسترسی اصلی به این میدان:
1-از طریق میدان امام حسین (دروازه دولت) به خیابان سپه بروید. سپس از آنجا پیاده به میدان دسترسی دارید.
2-از طریق خیابان استانداری از هریک از کوچه های پشت مطبخ یا کوچه سعدی به میدان دسترسی خواهید داشت.
3-از سمت شرق میدان، از طریق خیابان حافظ می توانید در انتهای این خیابان به میدان وارد شوید.
دسترسی از طریق مترو با خط یک مترو، ایستگاه میدان امام حسین امکان پذیر است. همچنین برای هریک از مسیرهای گفته شده خطوط اتوبوس و تاکسی وجود دارد. در صورتیکه با خودروی شخصی در حال سفر هستید در اطراف میدان نقش جهان پارکینگ های عمومی متعددی وجود دارد که با استفاده از تابلوهای راهنمای سطح خیابان به راحتی قابل قابل دسترسی هستند.
نزدیکترین هتل ها به میدان نقش جهان:
اقامتگاه سنتی کریاس – خ استانداری کوچه پشت مطبخ
هتل ستاره – خ حافظ
هتل آپارتمان پارتیکان – خ استانداری کوچه سعدی
هتل جام فیروزه – خ استانداری کوچه سعدی
هتل عباسی – خ آمادگاه
هتل پیروزی – میدان امام حسین- ابتدای خ چهارباغ پایین
سرای سنتی هاتف – خ هاتف – کوی شماره 2